Τρίτη 29 Απριλίου 2008

“ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ” Από το Ίντερνετ στο καφωδείο “Ελληνικό”

Μία ομάδα ανθρώπων, που από καιρό παρουσίαζαν τις φωτογραφίες τους στο Ίντερνετ μέσα στο διαδικτυακό τόπο www.flickr.com και www.dpgr.gr , αποφάσισαν να σπάσουν τον απρόσωπο χαρακτήρα της διαδικτυακής αυτής συνάντησης και να κάνουν την πρώτη “φυσική” έκθεσή τους με τίτλο “Εικόνων συλλέκτες” στο καφωδείο “Ελληνικό”.

Της Σταυρούλας Πολυμένη

Κοινή αφετηρία, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Ζέρβας, ιδρυτικό μέλος αυτής της πρωτοβουλίας, αποτέλεσε το φωτογραφικό γκρουπ Salonica, το οποίο στήθηκε στο site flickr, με σκοπό να ασχοληθεί με τις δραστηριότητες της πόλης. Όσο κι αν η ψηφιακή τεχνολογία τους έδινε τη δυνατότητα να “συναντιούνται” στο Internet, η ανάγκη πραγματικής επαφής και από κοινού δράσης τούς ώθησε στο να κάνουν δύο φωτογραφικές εξορμήσεις: Στο Τσινάρι της Άνω Πόλης το Δεκέμβριο του 2007 και στο Καλοχώρι, στο βιότοπο του Δέλτα του Αξιού, τον Ιανουάριο του 2008.

"ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ" Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Το αποτέλεσμα αυτής της σύμπλευσης ήταν να μπουν στη διαδικασία να στήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους μία έκθεση με αντιπροσωπευτικό δείγμα των φωτογραφιών που είχαν συλλέξει τόσο καιρό. “Σκοπός μας ήταν να βιώσουμε τη διαδρομή μέσα από την οποία στήνεται μία έκθεση και πώς λειτουργεί μία τέτοια ομάδα, παρά να εκθέσουμε όσο το δυνατόν πιο πολλές φωτογραφίες”, σχολιάζει ο κ. Ζέρβας.
Το παράξενο σε όλο αυτό το εγχείρημα ήταν ότι ποτέ πριν τα μέλη αυτής της ομάδας δεν είχαν δει τις φωτογραφίες που παρουσίαζαν σε ψηφιακή μορφή τυπωμένες στο χαρτί και στις διαστάσεις της έκθεσης. Σχετικά με τον τίτλο της έκθεσης, ο κ. Ζέρβας αναφέρει: “Θέλαμε να αποφύγουμε τους πολυφορεμένους φωτογραφικούς όρους και επιλέξαμε έναν πιο εικαστικό τίτλο, γιατί δείχνει τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα της ομάδας και είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία μας”.
Όσον αφορά την πρωτόγνωρη επαφή τους με το κοινό, ο κ. Ζέρβας τη χαρακτηρίζει ως “ψυχοθεραπεία”, η οποία “δεν έχει καμία σχέση με το σχολιασμό και την ανταλλαγή απόψεων μέσω του Ίντερνετ”.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Έτσι τα 14 άτομα, ετερόκλητων επαγγελματικών κατευθύνσεων και ηλικιών, που αποτελούν την ομάδα αυτή (Δημήτρης Αποστολίδης, Φάνης Βασιλείου, Ανδρέας Ζέρβας, Δημήτρης Ζωγράφος, Λευτέρης Ζωπίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Σταύρος Κορκόβελος, Εύα Μιμιλίδου, Μάγδα Μυστίλογλου, Γιώργος Μπαϊρακταρίδης, Βασίλης Πολιτίδης, Κώστας Τζιλβελής, Βασίλης Χατζηγιάννης, Νίκος Χριστάκης), κατάφεραν να μετατρέψουν το κοινό πάθος τους για τη φωτογραφία από ατομική ανησυχία σε συλλογική προσπάθεια, εκθέματα της οποίας φιλοξενούνται μέχρι και αύριο στο πατάρι του καφωδείου “Ελληνικό” (Ιουστινιανού 3).

* Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 5-10 μ.μ.

source


Newspaper  Thessaloniki / Εφημερίδα Θεσσαλονίκη 29 04 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.