Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Εικόνων Συλλέκτες - Η ομάδα παίρνει σχήμα

"..μέσα στον αχανή χώρο του διαδυκτίου 14 ανώνυμοι χρήστες ενώθηκαν με κοινό παρανομαστή την ανάγκη τους για "συλλογή εικόνων".. εικόνες όμορφες.. εικόνες γκρίζες.. ένα φωτογραφικό ταξίδι γυμνάσιο της ματιάς τους.. δρόμοι βατοί γιομάτοι φωταψία μα και το αντίστροφο.." (κείμενο του normas_gr)

Η ραγδαία ανάπτυξη της ψηφιακής φωτογραφίας και του ίντερνετ έχει δώσει νέες δυνατότητες στην παγκόσμια φωτογραφική κοινότητα. Το ίντερνετ είναι το νέο περιβάλλον για την βίωση της φωτογραφικής εμπειρίας, το οποίο λόγω της φύσης του διευκολύνει την δημιουργία διαρκών ψηφιακών (ατομικών ή και ομαδικών) εκθέσεων φωτογραφιών, τον σχολιασμό, την πραγματοποίηση φωτογραφικών διαγωνισμών, βραβεύσεων, φόρουμ, την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων και γνωριμία των μελών κλπ. Ενδεικτικά αναφέρονται ο διεθνής διαδικτυακός φωτογραφικός τόπος flickr (www.flickr.com) και ο ελληνικός dpgr (www.dpgr.gr)

Η Θεσσαλονικιώτικη φωτογραφική παρουσία στο ίντερνετ είναι έντονη, σημαντική και συνεχώς αναπτυσσόμενη. Το Νοέμβριο του 2007 σχηματίστηκε στο site flickr το φωτογραφικό γκρουπ Salonica (www.flickr.com/groups/salonica/) στο οποίο αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένα γύρω στα 125 μέλη και εκτίθενται περισσότερες από 1000 φωτογραφίες.

Ο κεντρικός πυρήνας του γκρουπ Salonica είναι η φωτογραφική ομάδα ‘Εικόνων Συλλέκτες’, η οποία σχηματίστηκε από τα πιο ενεργά μέλη του γκρουπ, 14 παθιασμένους ερασιτέχνες φωτογράφους της πόλης, (Δημήτρης Αποστολίδης, Φάνης Βασιλείου, Ανδρέας Ζέρβας, Δημήτρης Ζωγράφος, Λευτέρης Ζωπίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Σταύρος Κορκόβελος, Εύα Μιμιλίδου, Μάγδα Μυστίλογλου, Γιώργος Μπαιρακταρίδης, Βασίλης Πολιτίδης, Κώστας Τζιλβελής, Βασίλης Χατζηγιάννης, Νίκος Χριστάκης) που κοινό γνώρισμα τους έχουν την παρουσίαση της φωτογραφικής τους δουλειάς μέσω διαδικτύου.

Τα περισσότερα από τα μέλη της ομάδας γνωρίστηκαν μέσα από τους διαδικτυακούς τόπους και πολύ γρήγορα οργάνωσαν και ανέπτυξαν κοινές δράσεις. Από το Νοέμβριο 2007 μέχρι σήμερα η ομάδα έχει πραγματοποιήσει αρκετές δραστηριότητες όπως οι φωτογραφικές εξορμήσεις στο Τσινάρι – Άνω Πόλη (2.12.2007) και στο Καλοχώρι – Δέλτα Αξιού (13.1.2008), συναντήσεις για ανταλλαγή απόψεων και σύσφιξη σχέσεων, σχεδιασμό δραστηριοτήτων, κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας κλπ.

Η ομάδα αποφάσισε να προχωρήσει στην πρώτη της (φυσική) έκθεση φωτογραφίας, η οποία θα φιλοξενείται στο πατάρι του καφωδείου «Ελληνικό», Ιουστινιανού 3 (πίσω από το παλιό δημαρχείο), τηλ 2310 237016, από 10 μέχρι 30 Απριλίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 13.4.2008, στις 6 μμ.

Στα σχέδια της ομάδας είναι η σταδιακά αυξανόμενη παρουσία της στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.